Gallery & More
Claes Nordenstam
Gallery & More Sweden_2018new
Så som jag ser det. banner

CLAES NORDENSTAM


För en evighet sedan utbildade jag mej till reklamtecknare under fyra år på det som då hette Konstindustriskolan (numera HDK). Efter kort tid i reklambranschen hamnade jag på Sveriges Televison där jag under tio år tecknade, filmade och modellerade. Av en rent missförstånd kom jag att bli bildesigner åt Volvo, vilket resulterade i den minibil (internt kallad Ellen) som figurerade i det s.k. Norgeavtalet. Detta var början på min karriär som industridesigner. Det blev ingen bilfabrik i Norge och heller ingen minibil, men bilen blev en cykel istället. Den senare utskällda och förtalade Iteracykeln gör nu sitt segertåg i världen som museiföremål såsom världens första helt i plast. Jag kan skryta med att jag numera är representerad bl.a. på MOMA i New York.


Sedan ett antal år är jag inne på min tredje karriär – nu som tavelmålare. Detta är en ganska naturlig följd av mina tidigare erfarenheter som hela tiden handlat om skapande och estetik. Att teckna och måla är något som jag alltid har sysslat med.


Med mitt måleri vill jag uttrycka och synliggöra drömmar, fantasier och visioner på ett sätt som jag tror att betraktaren kan förstå och förhoppningsvis njuta av Jag har med glädje noterat att mycket av måleriet under senare tid lämnat modernismens återvändsgränder och sökt sig till naturligare och mer direkta uttryck. En del uppfattar detta som en återgång till ett gammaldags måleri, men jag håller inte med. För att konst skall vara nyskapande måste man se till annat bara yta och manér. För att inte tala om när man under konstens täckmantel vill skydda handlingar av politisk natur.


Jag vänder alltså ryggen åt mycket av nutidskonsten och låter mej istället inspireras bl.a. av dagens bildvärld som möter oss i medier av olika slag. Exempelvis filmer som Avatar, Sagan om Ringen och King Kong erbjuder intressanta visuella upplevelser. Fantasifulla böcker utan bilder är också en rik inspirationskälla. Vårt huvud kan rymma fantastiska bilder om vi bara lockar fram dem. Jag har försökt.


Nu visar jag mina alster för första gången i Göteborg. Alla är välkomna.